Çocuklar İçin Koruyucu Diş Hekimliği
Diş hekimliği hizmetlerini koruyucu diş hekimliği ve tedavi uygulamaları olarak ikiye ayırabiliriz. Koruyucu diş hekimliği ilk dişin sürmesinden 6 ay sonra başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları çocuğun ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için hekim ile anne-babanın işbirliği halinde olmasını gerektiren uygulamalardır.

Çocuğumun diş sağlığı açısından beslenmesi nasıl olmalıdır?


Ara öğünlerde şeker, çikolata, şekerli ve yumuşak diş üzerinde kalabilen gıdalardan özellikle kaçınmak gerekir. Xylitol içeren veya diş dostu olarak adlandırılan sakız ve şekerlerden tüketebilirler.

Fluorun çocuğumun dişlerine faydası var mıdır?

Fluor uygulaması çocukların süt veya daimi dişlerini çürüklere karşı güçlendiren bir yöntemdir. Çürük riskine göre uygulama sıklığına karar verilir. 2 yaşından sonra yüzeyel olarak fluor uygulamaları yapılabilir.

Çocuğuma fluor tableti vermem gerekir mi?

Bu konuyla ilgili belirleyici faktör içme suyu ile alınan fluor miktarıdır. Buna bağlı olarak çocuklarda sistemik olarak (tüm vucuda) fluor vermek yerine lokal olarak dişe uygulanmasını tercih ediyoruz. Bununla ilgili en önemli uygulama da çocuğun düşük dozda fluor ihtiva eden diş macunları ile günde en az iki kez dişlerini fırçalamasıdır. Buna ilaveten hekiminiz öngöreceği çürük risk tablosuna göre yüzeyel fluor uygulamaları önerebilir.

Fissür örtücü uygulaması nedir?

Fluor uygulaması dışında çocuğunuzun dişlerini korumak için uygulanabilen fissür örtücüler genellikle arka dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki çürüğe yatkın bölgelerin (oluk ve çukurcukları) koruyucu bir madde ile doldurulmasıdır. Genellikle toplumda “diş ojesi” olarak da bilinen fissür örtücü uygulaması sadece birkaç dakika süren, ağrısız ve kolay bir işlemdir. Genelde sürekli dişlere uygulanan fissür örtücüler çürük yatkınlığı yüksek olan çocuklarda süt dişlerine de uygulanabilir.

Ne zaman fissür örtücü uygulaması yapılmalıdır?

Fissür örtücü uygulaması için en ideal dönemler sürekli büyük azı dişlerinin yeni sürdüğü dönemlerdir. 1. Büyük azı dişlerinin sürdüğü 5-7 yaş arası ve 2. büyük azı dişlerinin sürdüğü 11-13 yaş arası dönemde dişlerin sürmesini takiben uygulanabilir. Böylece ağız içerisindeki çürük yapıcı bakteriler ve karyojenik (çürük yapıcı) besinlerden dişlerin etkilenmemesi sağlanmış olur.

Çocuklarda günlük diş bakımı nasıl olmalı?

Çocuk diş hekimleri çocukların ilk dişleri çıktığı andan itibaren (6-8 aylık bebeklerde) gazlı bezle temizlik yapılmaya başlanmasını önerirler. 2,5 -4 yas arası süt dişli çocuklarda tükürme refleksi gelişmediği için günde iki kere macunsuz fırçalamakta fayda vardır. 4 yaşından itibaren ise fluorlu diş macunu ile dişleri fırçalamamız gerekir. Yemek sonrası mutlaka çocuğun dişleri fırçalanmalı ya da fırçalanamayacaksa su ile ağız çalkalanmalı ve şekersiz veya ksilitol içeren sakızlar 3 dk süre ile çiğnetilmelidir.

Çocuğun dişlerini fırçalarken ne kadar fluorlu macun kullanmamız gerekir?

Çocuklar için özel üretilmiş fluor oranı ayarlanmış diş macunlarından nohut tanesi kadar kullanılmalı ya da sadece su ile dişler fırçalanmalıdır. Unutmamalısınız ki çocuğunuz diş macununu tükürmek yerine yutmayı tercih edecektir. Dişsiz alanları ise gazlı bez ile silmelisiniz. Çocuğunuzun dişleri birbiriyle yan yüzeylerinden temas edecek şekilde yerleştiğinde (sürekli dişlenmeye geçişte) dişipi kullanımına başlanmalıdır.

Sadece fluor uygulaması ve fissür örtücü ile çocuğumun dişini çürükten koruyabilir miyim?

Fluor uygulamaları ve fissür örtücüler çocukların dişlerini çürüğe karşı korumak için kullanılan yöntemlerdir. Ancak hiçbir zaman iyi bir ağız hijyeninin ve düzenli diş hekimi kontrolünün yerine geçemez. Bu nedenle çocuğunuzun dişlerinin çok iyi temizlendiğinden emin olun, beslenmesine dikkat edin ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmesini sağlayın.


Hizmetlerimiz
 
 
 
İletişim
     
Tel & Fax : +90 ( 232 ) 421 44 07
  : +90 ( 232 ) 421 68 50
E-mail : info@yilmazvardar.com
Adres : Mahmut Esat Bozkurt Cad. No:42
    K:1 D:1 Alsancak-İZMİR