Dolgular
Çürükler nasıl saptanır ve nasıl tedavi edilir?

Çürüğünüz olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Gözle muayene bu metotlardan biridir. Yüzeyden görülemeyen çürüklerin bulunabilmesi ise radyografik kontroller gerekebilir. Bazı durumlarda çürük tespiti amacıyla özel boyalar kullanılabilir. Çürük, çatlak, kırık ya da aşınmış dişlerin dolgu ile restore edilmesi çiğneme fonksiyonu ve estetik için önemlidir.

Dolgudan yapıldıktan sonra hassasiyetim olabilir mi?

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet ortaya çıkabilir. Dişte basınç, hava, tatlı yiyecekler ya da ısıya karşı hassasiyet oluşabilir. Çoğunlukla bu hassasiyet bir ya da iki hafta içinde azalarak sona erer. Hassasiyet yapan şeylerden bu süre içerisinde uzak kalmaya çalışın. Eğer iki hafta içinde azalmayan aşırı hassasiyetiniz varsa diş hekiminiz ile temasa geçmelisiniz. Hassasiyetinizi tam olarak açıklamanız diş hekiminizin daha sonra ne yapması gerektiğine karar vermesinde önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Dolgunun yeniden şekillendirilmesi ya da yerine yenisinin yapılması mümkündür. Aynı zamanda diş hekimi dolgunun altına diş hassasiyetini giderici ajan da koyabilir. Ancak dolgu derinse sorunu çözebilmek için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Geçici dolgu neden yapılır?

Birden fazla randevuya ihtiyacınız varsa, diş hekiminiz dişinizin iyileşmesini gözlemlemek için kısa bir süre beklemek istiyor ise, kanal tedavisi seansları arasında, derin bir çürüğünüz var ve pulpa (dişinizin damar ve sinir paketi) açığa çıktığı için acil dental tedaviye ihtiyacınız varsa geçici dolgu uygulanması gerekebilir. Geçici dolgular kalıcı dolgular gibi dişi koruyamazlar, bu nedenle çok uzun süre ağız içerisinde kalmaları tedavinin başarısını düşürebilir ve hatta dişin kırılmasına ve kaybına neden olabilir.

Hangi dolgularımın değiştirilmesi gerekir?

  • Geniş dolgusu olan bir diş ile sert bir şekilde çiğneme yaptığınız takdirde dolguyu tutan diş ya da dolgunun kendisi kırılabilir. Bu durumda dolgunun değiştirilmesi gereklidir.
  • Dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmesi dolgu materyali ile dişin birbirine tutunmasını engelleyebilir ve dolgu düşebilir.
  • Isırma ve çiğneme kuvvetleri ile çatlaklar oluşabilir ya da diş sıkma ve gıcırdatma nedeniyle dolgular kırılabilir
  • Dolgunun yan duvarları diş ile uyumlu değilse sızıntı nedeniyle çürük, renkleşme ya da hassasiyet oluşabilir. Uzun süredir ağızda olan dolgular da sızıntıya neden olabilir.
Hizmetlerimiz
 
 
 
İletişim
     
Tel & Fax : +90 ( 232 ) 421 44 07
  : +90 ( 232 ) 421 68 50
E-mail : info@yilmazvardar.com
Adres : Mahmut Esat Bozkurt Cad. No:42
    K:1 D:1 Alsancak-İZMİR