Lazer Destekli Diş Hekimliği
Diş hekimliğinde kullanılan lazer (Laser) çalışmalarını temelde 2’ye ayırabiliriz;

Lazer Diş Hekimliği; Tedavinin tamamının lazer ile yapılabildiği durumlarda “lazer diş hekimliğinden” bahsedebiliriz. Örneğin çürüğün temizlenmesinde diğer aletlerin yerine sadece lazer kullanılarak işlem tamamlanabilir. Aynı şekilde dişeti estetiğini sağlamak amacıyla sadece lazer (Er:Yag) ile estetik ve simetrik bir dişeti elde edilebilir, bu durumda da cerrahi yöntemlere başvurulmayacağı için lazer diş hekimliğinden bahsedebiliriz.

Lazer Destekli Diş Hekimliği;Eğer yapacağımız tedavide lazer tek başına değil de, diğer yardımcı araçlar ile beraber kullanılacak ise “lazer destekli tedavi” diyebiliriz. Örneğin kanal tedavisi uygulamalarında lazer ile kanal içerisinde dezenfeksiyon yapılması tedavinin başarısını artıran bir faktördür. Ancak lazer dışında başka bir takım alet ve malzemeler de kanal tedavisinin tamamlanması için gereklidir. Kısaca lazer bu tedavilerde tedavi kalitesini artırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Lazer genel sağlımız için zararlı mıdır?

Lazer iyonize olmayan bir ışıktır ve dokuda birikim yapmaz. Bu sebeple x ışını gibi zarar verecek bir özelliği de yoktur. Uygun lazer dalga boyu kullanılarak doğru dozlarla kullanımı önemlidir. Hamileler, çocuklar ve kalp hastaları da dahil olmak üzere herkeste kullanılabilir.

Diş Hekimliğinde hangi alanlarda lazer ile tedavi yapılır?
  • İmplant cerrahisi uygulamalarında başarıyı artırmak ve işlem sonrası şişlik ve ağrıyı minimuma indirmek için,
  • Estetik diş hekimliğinde pembe estetik (doğru seviyede ve simetrik dişeti oluşturmak) için,
  • Dolgu yaparken çürük temizleme işleminde işlem sırasında ve sonrası ağrı ve komplikasyonu azaltmak ve anestezi ihtiyacını ortadan kaldırmak için,
  • Estetik diş hekimliğinde diş beyazlatma için,
  • (Er Yag lazer ile yapılan beyazlatma (bleaching) işlemlerinde dişte ısı oluşturmadan uygulama yapılabildiği için hassasiyet ve zarar oluşturmaz)
  • Gömük diş çekimi sırasında kemik aşındırması yapmak için, (bu şekilde yapılan çekimler sonrası ağrı ve ödem beşte bir oranında düşmektedir)
  • Dişeti hastalıklarının tedavisinde cerrahi işlemlere gerek duymadan tedavilerin tamamlanabilmesi için,
  • Kanal tedavisi işlemlerinde komplikasyon riskini azaltmak ve başarı oranını artırmak amacıyla dezenfeksiyon için,
  • Kas spazmına bağlı çene kilitlenmesi ve eklem problemlerinde düşük seviye enerjili lazer (DSLT -LLLT) uygulamaları ile kısa sürede rahatlama için,
  • Diş hassasiyeti tedavisinde hızlı çözüm için,
  • Uçuk (Herpes simplex ) tedavisinde,
  • Aft tedavisinde,
  • LLLT uygulaması ile cerrahi işlemler sonrası iyileşme döneminin daha kısa ve konforlu olması için.
Lazerle diş çürükleri ağrısız tedavi edilebilir mi?

Lazer ile çürük temizlenirken çürük doku bir nevi buharlaştırılarak (Ablasyon) temizlenmektedir. Çürük temizlenirken döner aletler ile temizleme yapılmadığından dişte travma ve yüksek ısı oluşmamaktadır. , Bu sebeple işlem sırasında ağrı minimum olmakta ve işlem sonrası komplikasyon riski azalmaktadır. Ayrıca doğru ayarlar kullanıldığında derin çürüklerde lazerin doku seçici özelliğinden dolayı sadece çürük doku temizlenebildiği için kanal tedavisi gereksinimi azalmaktadır.

Lazerle dişeti tedavisinin avantajları nelerdir?

Lazer ile yapılan dişeti tedavilerinde farklı konseptler vardır. Bu konseptler klasik cerrahi yöntemlerle karşılaştırıldığında işlem şekli, iyileşme süreçleri ve hasta konforu açısından farklılıklar gösterir. Estetik işlemlerde daha hızlı ve konforlu bir iyileşme elde edilebilirken kemik kaybı görülen ileri dişeti hastalıklarında tedavi yaklaşımları tamamen değişebilmektedir. Örneğin, cerrahi tedaviye ihtiyacı olan bazı hastalarda, diş taşları klasik yöntemle (titreşimli ve su soğutması ile çalışan aletlerle) temizlendikten sonra dişetindeki ve diş yüzeyindeki yabancı dokular kombine lazer cihazları ile (çift dalga boylu lazer sistemleri-Er:YAG ve Nd:YAG) uzaklaştırıp, dokularda derin dezenfeksiyon yapılabilir (WPT yöntemi - Wavelength -optimized Periodontal Therapy). Bu yöntemle açık ameliyat gerektiren dişeti hastalıklarında bile (eğer ileri seviyede kemik desteği gerektirmiyorsa) ameliyatsız tedavi mümkündür. Bu sayede problemli dişetlerinin iyileşmesi hızlı, güvenilir ve ağrısız bir şekilde gerçekleşir.

Çift dalga boyu içeren sert doku ve yumuşak doku lazer cihazları, gelişmiş lazer cihazlarıdır. Bu sistemler yüksek maliyetleri sebebi ile standart olarak her klinikte kullanılamayabilirler. Bu durumda lazer destekli çalışılmak isteniyorsa diyot lazer cihazları tercih edilirler. Daha düşük maliyetlerle temin edilebilen bu cihazlar da kısmen kombine cihazlar ile yapılan tedavileri yapabilirler. Diyot lazerlerle kemik, diş gibi sert dokularda çalışılamaması daha kısıtlı tedaviler yapılabilmesinin ana sebebidir.

Çocuklarda lazer ile yapılan tedavilerin avantajları nelerdir?

Çocuklar diş hekimliğinde kullanılan döner aletlerin tiz sesinden fazlası ile korkarlar. Ayrıca çürük temizleme esnasında yapılan baskı da çocukları ürkütür. Sert doku lazer (Er:YAG) cihazları çürüğü temizlerken ağrı, baskı ve ısı oluşturmadığı için çocuklarda çürük temizleme işleminde sıklıkla tercih edilirler. Bu özelliğinden dolayı lazer kullanılacaksa anestezi gereksinimini de ortadan kalkar. Ayrıca genellikle çocuklarda yapılan dudak-dişeti bağının alınması işlemi lazer ile çabuk, dikişsiz ve ağrısız bir şekilde yapılabilir.

İmplant uygulamalarında lazer destekli uygulamaların avantajları nelerdir?

İmplant uygulamaları yapılırken en önemli noktalardan birisi bakterilerden arındırılmış bir ortam sağlamaktır. Diğer önemli bir nokta ise implantın yerleşeceği bölgede granülasyon dokusu dediğimiz diş etrafında vücudumuzun koruma amaçlı yaptığı iltihaplı yabancı dokuların kalmamasıdır. Doğru enerji değerleri ile kullanılan lazer sistemleri dokuyu seçerek çalışma kabiliyetine sahip olduğu için implant yapılacak alanda kemik dokusuna zarar vermeden bu tür yabancı dokuların lazer ile güvenilir bir şekilde uzaklaştırılması mümkün olmaktadır. Bu sayede çekim sonrası iyileşmeyi uzun süreler beklemeye gerek kalmadan daha güvenli bir şekilde implant uygulamaları yapılabilir ve minimum ağrı ihtimali ile hızlı bir iyileşme sağlanabilir.

Cerrahi işlem sonrası lazer uygulamasının faydası var mıdır?

İmplant cerrahisi de dahil olmak üzere çene kemiğinde yapılan tüm cerrahi işlemler sonrasında 3 defa uygulanan düşük seviye lazer tedaviler (DSLT) ile iyileşme kalitesi artar, iyileşme süresi kısalır, şiş (ödem) ve ağrı azalır.

Çene eklemi hastalıklarında lazer kullanılabilir mi?

Kas spazmına bağlı eklem ağrılarında düşük seviye lazer tedavisi (DSLT) sadece birkaç dakika içerisinde kişinin ağzını rahat açabilmesini sağlar ve ağrıyı azaltır. Lazer ile gülüş tasarımı yapılabilir mi? Tüm estetik uygulamalarda amaç kişiye yakışanı bulmak olmalıdır. Gülerken en az dişlerin görüntüsü kadar dişetlerinin seviyeleri ve simetrik görünmeleri de önemlidir. İşte bu noktada tercihen lazer ile dişetlerine müdahale etmek gerekir. Öncelikle fotoğraf üzerinde dişetlerinin hangi seviyede olması gerektiği, hangi dişler sebebi ile asimetri oluştuğu tespit edilmelidir. Sonrasında dişlerin diş-dişeti-kemik seviyeleri incelenir. Eğer sadece dişetlerine müdahale yeterli ise diyot lazer ile işlem yapılabilir. Ama daha ileri seviye bir düzenleme gerekli ise sert doku (Er:Yag) ve ya kombine lazer cihazı gereklidir. Sert doku lazerleri işlem sonrası konfor için de daha çok tercih edilmektedir.

Lazer ile diş beyazlatma yapılabilir mi?

Lazer cihazları beyazlatma işlemlerinde de başarı ile kullanılmaktadır. Bu cihazlar beyazlatma ajanlarını (jellerini) aktive ederek dişin ağarmasını sağlarlar. Bu işlemde de diyot lazer cihazları kullanılabilir. Diyot lazer cihazları verdikleri ısı ile jeli aktive ederler. Bu şekilde beyazlama gerçekleşir. Daha güvenilir olarak, yüzeysel emilim sağladığı için sertdoku (Er:Yag) lazer cihazları dişe hiç ısı vermeden çok daha kısa sürede ve güvenli bir beyazlatma sağlarlar.

Hizmetlerimiz
 
 
 
İletişim
     
Tel & Fax : +90 ( 232 ) 421 44 07
  : +90 ( 232 ) 421 68 50
E-mail : info@yilmazvardar.com
Adres : Mahmut Esat Bozkurt Cad. No:42
    K:1 D:1 Alsancak-İZMİR