Bu hasta gruplarında implant uygulaması risklidir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak durumlarının derece ve ciddiyetine bağlı olarak implant yerleştirilmesi mümkün olabilir. Bu konuda son karar ‘’sistemik konsültasyon yapmak kaydı ile’’ diş hekimine aittir.
İlk muayenede ne yapılır?
İlk muayenenin amacı diş eksikliğinizin olduğu bölgenin implant yapılması için uygun olup olmadığının belirlenmesidir. Sistemik sağlığınız hakkında alınan detaylı bilginin ardından ağız içi muayeneniz yapılır. İlgili bölgelerden panoramik radyografi veya üç boyutlu görüntü (tomografi) alarak modelleme yapılır ve implanta uygunluğunuza ve hangi tür implant uygulanacağına karar verilir.
İmplant öncesi tomografi çektirmek zorunlu mudur?
İmplant tedavisi öncesi görüntüleme çok önemlidir. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri çene kemiklerinin durumunu çok net gösterdiği için, tomografiler implantın yapılabileceği kalitede kemik olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmakta ve ameliyat başarısının artırmaktadır.
İmplant tedavisi nasıl yapılır, hangi süreçleri içerir?
İmplant uygulaması günümüzde çok basit ve ağrısız bir uygulamadır. Önce lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek kemikte bir yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. Bu süre operasyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Operasyondan sonra kalıcı protezlerin yapımı için en az 5 hafta, en fazla 3 ay gibi bir süre gereklidir. Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.
Flepsiz (dikişsiz) implant cerrahisi nedir?
Dişeti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Bu işlemde yumuşak dokular zarar görmeden implant cerrahisi gerçekleştirildiği için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Her vaka bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.
Cerrahi işlem ne kadar sürer?
İmplant uygulamaları cerrahi işlemlerdir. Uygulanacak implant sayısına ve uygulanacağı bölgede kemik kalitesini artırmaya yönelik ek işlemler yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak süre değişebilir. Ancak, asıl önemli olan işlem süresinden çok, kişiye uzun süreler hizmet edecek kriterlerle implant uygulaması yapmaktır.
İmplant uygulanırken ne kadar ağrı duyarım?
Tüm cerrahi işlemler lokal anestezi ile yapılacağından işlem sırsaında ağrı duymazsınız. Lazer destekli olarak yapılan uygulamalarda genellikle işlem sonrası şiş ve ağrı da minimum seviye de olur. Hekiminiz tarafından verilen ağrı kesiciler işlem sonrası hissedeceğiniz ağrıyı engelleyecektir.
İmplant uygulaması günlük yaşantımı ne kadar etkiler?
Çok büyük bir bölgeyi ilgilendirmiyorsa genellikle ertesi gün işe gidebilir, günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
İmplant yapıldıktan sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim?
İmplant cerrahisi sonrasında işlem yapılan bölgeye hekiminizin önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla soğuk uygulaması yapmanız önemlidir. Bu, ödem ve şişliği engelleyecektir. Hekiminiz tarafından size verilecek ilaçları düzenli kullanmanız ve iyileşmeyi hızlandırmak amaçlı uygulanan düşük dozlu lazer uygulamaları da iyileşme döneminde önemlidir. Bu dönemde ağız bakımınız çok iyi olmalıdır. Kötü bir ağız hijyeni implant başarısızlıklarının en önde gelen nedenlerindendir. Diş hekiminizi iyileşme döneminde de belli aralıklarla görmelisiniz.
İmplant yapıldıktan sonra nasıl beslenmeliyim?
Operasyondan sonraki ilk birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Daha çok yumuşak ve besleyici gıdalar tüketmelisiniz. Yara yerindeki iyileşme tamamlandıktan sonra yeme-içme konusunda herhangi bir kısıtlama kalmamaktadır.
İmplant yapıldıktan sonra nasıl bir ağız bakımı uygulamalıyım?
Doğal dişlerimizi nasıl düzenli fırçalıyorsak aynı şekilde implant yapılan bölgeyi de fırçalamalıyız. Diş fırçası ve macunla yaptığınız bakıma dişipi ve arayüz fırçalarının rutin kullanımını da eklemelisiniz. Böylece ağızda oluşan bakteri miktarı azaltılabilir. Gargara kullanımı ağız hijyenine katkı sağlayacaktır.
Diş çekimi yapılıp aynı seans implant uygulaması yapılabilir mi?
Dişi çekip hemen implant yapılmasına “immediat implant uygulaması” ismi verilir. Uygun koşullar sağlandığında tercih edilebilen bir tekniktir. Bu işlemde en büyük risk diş çekim soketinde bulunan enfekte dokulardır. Enfekte dokuları seçici olarak temizleme imkanını bize Er:YAG lazer sistemleri sağlar. Bu sayede kemik dokusuna zarar vermeden enfekte dokuları temizlemiş oluruz. Ayrıca kemik dokusunun yapısı ve kalitesi de immediat uygulama açısından önemlidir. Çekim sonrası hemen yapılan implant uygulamalarında doğru teknik uygulanırsa kemik kaybı olma ihtimali azalmaktadır.
İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa nasıl bir yöntem uygulanır?
İmplant yapılacak bölgedeki kemiğin yoğunluğu, yüksekliği ve kalınlığı önemlidir. Bu implantın başarısını doğrudan etkiler. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda kemik miktarını artırmak için değişik tekniklerle (kemik greftleri kullanılarak) kemik oluşturmak gereklidir. Bu işlem için üst arka bölgede sinüs lift, blok greftleme, alt çenede yatay ve dikey yönde kemik oluşturma işlemleri yapılabilir.
İmplant sonrası protezlerim yapılana kadar dişsiz mi kalacağım?
Diş eksikliğinizin sayısına bağlı olarak ne tür bir geçici protez yapılacağına yine hekiminiz karar verecektir. Eğer fazla diş eksikliğiniz varsa bu dönemde geçici hareketli bir protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz. Tam dişsizliklerde ve bazı durumlarda kısmi dişsizliklerde Bredent Fast&Fixed tekniği uygulanarak anında sabit geçici diş yapmak mümkündür.
Fast&Fixed Tekniği nedir?
Arka bölgelerde kemik eksikliği olan durumlarda Fast&Fixed tekniği ile açılı yerleştirilmiş implantlar kullanılarak ileri cerrahilere gerek kalmadan sabit protezler yapmak mümkündür. Bu teknik ile dişler çekildiği gün implantların yapılması, dişsiz hastalarda ise implantların yapılıp aynı gün sabit protez yapılması mümkündür.
İmplantların ömrü ne kadardır?
Hasta ağzına yerleştirilmiş bir implantın kullanım süresini belirleyen en önemli faktör hastanın günlük bakımına gösterdiği özendir. Tüm hastalar gibi implant taşıyan hastalar da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır. Bu kontroller sırasında bir sorun tespit edilirse erken müdahale edilerek sorunların ilerlemesi de engellenebilir.
İmplantların dezavantajları var mıdır?
İmplant malzemelerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha fazladır. Bir başka dezavantajı ise protezin uygulanabilmesi için implantın kemikle kaynaşmasının beklenmesi ve dolayısıyla genellikle diğer tedavi alternatiflerine göre tedavinin daha uzun sürmesidir.
Vücutta kemik erimesi varsa ağızda da kemik erimesi var anlamına mı gelir?
Vücuttaki kemik erimesi ile ağızdaki kemik erimesi farklı sağlık sorunlarıdır. Vücutta yüksek oranda kemik erimesi olsa bile ağızda çok iyi bir kemik olabildiği gibi vücutta çok iyi bir kemik olduğu halde ağızdaki kemik seviyesi yetersiz olabilir.
İmplant yaptırdıktan sonra baş-boyun bölgesinden MR ya da tomografi benzeri görüntülemeler alınabilir mi?
Alınabilir. Ancak implantlar sadece çok yakın çevrelerinde ışık yansıması yapabilir, bu da çok yakın bölgede görüntü kalitesinin düşmesine neden olabilir.
İmplant uygulamasında başarısızlık görülebilir mi?
Mevcut araştırmalar kök şeklindeki implantların cerrahi olarak yerleştirilmesinde zaman içinde % 98 başarı sağlandığını ortaya koymaktadır. Bu köprü protezlerinde 10 yıllık süreçte % 60 tır. Bu tip implantlar da başarısızlık genellikle cerrahi işlemden sonraki ilk bir yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreden sonra her yıl implant başarısızlık oranı %1’e düşmektedir. Tedavinin başarısı hastanın iyileşme potansiyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı, kullanılan implantın markası ve hekimin cerrahi becerisi ile ilgilidir.
İmplant cerrahisi sırasında ne tür komplikasyonlar görülür?
Her cerrahi müdahale komplikasyon riski taşır. Kanama, enfeksiyon ve sinirlerde, sinüste ve nazal kavitedeki yaralanmalar bu komplikasyonlar arasındadır. İyi bir muayene ve radyolojik kontrol ile bu ihtimalleri en aza indirmek mümkündür. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri komplikasyonların azaltılmasında etkilidir. Ayrıca hekimin tecrübesi ve kullanılan implant sistemi de önemlidir. Örneğin bazı setlerde bulunan stoperler implant yuvası açan aletlerin kontrolsüz kullanımını engellerler.
İmplant pahalı bir tedavi midir?
İmplantta kullanılan titanyum % 99,9 saflıkla elde edilen çok ileri bir endüstri ürünüdür. Bu yüzden muayenehaneye giriş fiyatları yüksektir. İmplant tedavisinin ücretinin yüksek ya da düşük olması uygulanan implant markasına, işlem sırasında kullanılan yardımcı cerrahi malzemelere bağlıdır.
İmplantın markası önemli midir?
İmplant markası olarak AR-GE çalışmalarına önem veren, uzun vadede başarısı gösterilmiş, teknik destek konusunda sıkıntısı olmayan ve protez üst yapı için yeterli seçeneği sunan implant sistemlerinin seçilmesinde fayda vardır. Ancak, implant uygulamasının başarılı olması hastanın iyileşme potaniyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı, ve hekimin cerrahi becerisi ile de ilgilidir.
İmplant yaptırmak için bir yaş sınırı var mıdır?
İmplant tedavisi kemik gelişimi tamamlandıktan (yaklaşık 18 yaş) sonra herhangi bir yaşta yapılabilir. Belli bir yaş sınırlaması yoktur. Sistemik olarak implant yapılmasına engel teşkil edecek bir rahatsızlığı olmayan ve kemik kalitesi uygun olan herkese implant uygulanabilir.
Kurumsal |
Hakkımızda |
Misyonumuz |
Vizyonumuz |
Değerlerimiz |
Kliniğimiz |
İletişim | ||
Tel & Fax | : | +90 ( 232 ) 421 44 07 |
: | +90 ( 232 ) 421 68 50 | |
: | info@yilmazvardar.com | |
Adres | : | Mahmut Esat Bozkurt Cad. No:42 |
K:1 D:1 Alsancak-İZMİR |